Menő vagy ciki a panel?

Jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia, ha ott akar élni, ahol Vágásiék laktak!

Az ingatlanpiac jelenlegi helyzetét látva számomra kicsit meglepő, hogy milyen nagymértékben drágultak a panellakások árai - ráadásul sok ingatlanszakértő úgy véli, egyelőre semmi jele annak, hogy ez a folyamat megállna vagy legalábbis mérséklődne.

A legdrágább ingatlanok a Vizafogón és Gazdagréten találhatóak, ahol a panellakások átlagos négyzetméterára tavaly meghaladta a 400 ezer forintot.

A Vizafogón és Gazdagréten 2016-ban még átlagosan 376 000 forint, illetve 357 000 forint volt a lakótelepi lakások négyzetméterára, 2017-ben azonban az átlagárak elérték a 417 000, illetve a 411 000 forintot is.

Nem kell agysebésznek lenni ahhoz, hogy megértsük, hogy miért épp ez a két lakótelep a legdrágább – elvégre mindenki szeretne a Duna-part közelében élni, de a gazdagréti gyönyörű panoráma is komoly vonzerő lehet. A Szomszédok-romantikáról már nem is beszélve. :)

panel.jpg

forrás

A viccet félretéve, nézzük meg, miért gondolhatják sokan úgy, hogy érdemes panelba költözni!

  1. Szuper infrastruktúra. A lakótelepek környékén minden megtalálható, ami a hétköznapokhoz kell: üzletek, bölcsik, ovik, iskolák, játszóterek, kutyafuttatók, sportpálya…
  2. Jó tömegközlekedés. Ahol ilyen sok ember él együtt, ott nem is kérdés, hogy legyen-e buszmegálló.
  3. Panelprogram. Ahol már megvalósult, ott azért, ahol még nem, ott pedig előbb-utóbb megtörténik. J A legtöbb házon korszerűre cserélik a nyílászárókat, a fűtési rendszert, ami jelentősen csökkenti a rezsiköltségeket.
  4. Fény. A panellakások általában világosak, a szerencséseknek pedig bónuszként ott a panoráma is.
  5. Biztonságérzet. Sokan szoronganak, félnek egyedül, nekik megnyugtató, hogy a falakon túl is laknak emberek. :)

Az éremnek persze két oldala van, úgyhogy egy csomó ellenérvet is fel lehet sorakoztatni. A korrektség kedvéért következzenek tehát ezek:

  1. Túl meleg van. Sokunknak alapélmény, hogy egy panellakásba belépve azonnal melegünk lesz. Nyáron akár 30 fokosra is melegedhet egy-egy otthon, és sajnos az éjszakák sem hoznak enyhülést. A távfűtés viszonylag drága és elég nehezen szabályozható – sok paneltulajdonos télen az utcát fűti, mert nem bírja a 24-25 fokos száraz levegőt.
  2. Ha nem tetszik az elrendezés, nehéz variálni. Ezeket az otthonokat a „szocialista embertípus” számára tervezték: otthoni főzőcskézés helyett üzemi koszt, gyerekzsúr helyett örsi gyűlés a suliban, vendégség helyett mozgalmi élet. Nincsenek igazán jó méretű közösségi terek.
  3. Sosem vagy egyedül – ez kedvesen hangzik, ha épp magányosnak érzed magad, de idegesítő, ha arról van szó, hogy kottázod, melyik szomszéd mikor húzta le a vécét, vagy naprakész vagy abban is, hogy épp min megy a balhé a melletted lakó családban.
  4. Korszerűtlen. A fogyasztói társadalomnak "hála", ma jóval több a cuccunk, mint azokban az évtizedekben, mikor ezeket a házakat tervezték. Ha panelban élsz, kell némi kreativitás ahhoz, hogy mindennek helyet találj. Ha összejön a dolog, szuper, de a legtöbb esetben zsúfolt, jól megpakolt szobák jellemzik a magyar panellakásokat.

Kedves Olvasó, Neked mi a véleményed? Érdemes panellakást venni 2018-ban, vagy nem érdemes bedőlni a trendeknek?